Assyriska FF större än fotbollen

Landslag utan land är den allmänna benämningen på Assyriska FF i Södertälje. Det är i allt väsentligt en relevant beskrivning av föreningens historia och dess nuvarande roll. Föreningen grundades av ett folk som saknar ett eget land och har idag intagit rollen av att vara ett landslag för samma grupp. Föreningens historia är därför inget mindre än det assyriska folkets historia, Assyriska FF är ett framgångsexempel i den assyriska folkrörelsehistorien i Sverige.

Det vore en grov överdrift att påstå att föreningen i begynnelsen var något annat än just en sektion i en av de många assyriska föreningarna i Sverige. Fotbollen var inte mer märkvärdig än musikgruppen Urhoy i samma förening eller dansgruppen. Laget samlade idrottsintresserade ungdomar och på den vägen var det. Få kunde gissa att föreningen 35 år senare skulle utgöra en av Sveriges framtida elitklubbar eller producera proffs ute på den europeiska fotbollsmarkanden. När de första framgångarna kom, insåg man att vägen mot eliten inte var omöjligt snäv. Tvärtom påbörjades en medveten satsning som vi idag kan se resultaten av.

Men Assyriska FF är inte enbart fotboll. Föreningen är större än så. Det handlar som sagt om landslag ”utan land” och beskriver en politisk situation för ett folk var som sedan årtusenden berövats sitt land och sina mänskliga rättigheter. På läktarna och kring laget finns alla de människor som är denna historia, glädjen i framgången delas liksom förmågan att hantera motgångarna. Framgång i detta sammanhang handlar inte enbart om spelarnas prestation på träning eller match. Det är det som sker i samtalen mellan de tusentals anhängarna på läktaren, under resan till bortamatcherna, i anslutning till en träning, vistelsen på ett träningsläger eller kommunikationen via modern teknologin mellan fansen. Det är i dessa sammanhang som folkets frågor finns närvarande och där som dimensionen om laget ”utan land” diskuteras. Mor Gabriel, Folkmordet 1915 eller de senaste händelserna i Irak eller Syrien. Det är i denna kontext som idéer föds och nya initiativ diskuteras.

Genom Assyriska FF stärks en hel rörelse och känslan av det gemensamma ödet för folket och därmed också laget blir konkret. Att vi i ADO alltid ser till att våra internationella assyriska gäster får bevittna en match med Assyriska FF handlar just om att ge ett exempel på den assyriska folkrörelsehistorien i Sverige, dess betydelse och omfattning. Ibland räcker det med ett besök på arenan eller klubbens butik. Därför säger vi också att Assyriska FF är större än fotbollen, föreningen är en del av vår gemensamma historia i Sverige över vilken vi känner stolthet. Att den som för tillfället skänker denna glädje heter Marklund, Östlund, Berglund, Batan eller Besara har mindre betydelse. Motgångarna känns därför extra hårt, men det handlar också om att såren i assyriernas själ är många. Vad vi vet är att assyrierna alltid går stärkta ur motgångarna. Assyriska Demokratiska Organisationen vill därför hylla denna fotbollsförening för den glädje och stolthet som den skänker ett folk utan land.

ADO

Sverige Sektionen

 

Inlagd Allmänna
Nyheter