Frisläppt efter 27 års fängelse.

Den 14 mars 2012. Yacoub Hanna Shamoun släpptes fri efter 27 år i fängelset. Under sommaren 1985 arresterade bröderna Yacoub och Fawas Hanna Shamoun i deras hem i Qamishlo. Upprinnelsen till detta var att bröderna inte hade inställt sig till militärtjänst i tid enligt syrisk lag. Bröderna hade under 1972 på grund av ekonomiska svårigheter nämligen flyttat till Libanon med sin familj. Då var Yacoub nio år och brodern sex år.

Under 1985 proklamerade emellertid den före detta presidenten i Syrien Hafez Al-assad (Bachar Al-assads pappa) en generell pardon för alla individer som inte hade inställt sig i militärtjänst. Enligt denna pardon skulle de som inte hade inställt sig för militärtjänst inte bli förföljda och istället bli tillåtna att gå med i militärtjänsten. Bröderna återvände till Syrien och rapporterade till militärtjänsten staden Kamishlo varpå de senare arresterades i sitt hem.

Fawas släpptes 1996 efter elva år i fängelset.

Yacoub Hanna Shamoun däremot släpptes den 14 mars 2012. Det vill säga efter 27 år i fängelset.

ADO:s Sverigesektion fördömer hela den rättsstatsvidriga processen av den syriska staten gentemot familjen Shamoun och kommer att ihärdigt att fortsätta arbetet med att stå upp för de värden som de mänskliga rättigheterna är baserade på.

Kampen fortsätter tills alla samvetsfångar är släppta!

Assyriska Demokratiska Organisationen – Sverigesektionen

Inlagd Allmänna
Nyheter