Minoriteters rättigheter i Syrien

Den 19 december arresterades den Assyriska Demokratiska Organisationens ledare Gabriel i staden Qamishli i nordöstra Syrien av den syriska underrättelsetjänsten och är sedan dess fängslad. Assyriska Demokratiska Organisationen har sedan den grundades 1957 arbetat för en demokratisk, jämställd och sekulär statsbildning i Syrien.

Oppositionella har i decennier fängslats, torterats och mördats av den syriska regimen under alla tider, vilket också har intensifierats efter den syriska revolutionens inledning år 2011.

Sverige har spelat en viktig roll för att minoriteters mänskliga fri- och rättigheter garanteras. Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

På vilket sätt avser utrikesministern agera för Sveriges del och inom EU samt FN för att minoriteters grundläggande rättigheter garanteras i Syriens nu och i framtiden samt för frigivning av Gabriel i Syrien?

Amineh Kakabaveh (V)

 

Inlagd Allmänna
Nyheter