Start
Om ADO
50 års sökande efter existens och frihet
ADO Principer
Kontakta oss
Official Homepage
Bilder
Assyriska Hjälpfonden
RSS
gabi
‹ Tillbaka till
ADO:s-representanter möter president Ahmed Al-Sharaa
Inlagd
13. februari 2025
av
ADO Sverige
Nyheter
ADO fd. ordf. om situationen i Syrien
Intervju med en av medlemmarna i Assyriska Demokratiska Organisationens ledning Bachir Isaac Saadi om assyriernas situation och det politiska läget i Syrien och Irak
Öppet brev till statsminister Stefan Löfven
AUF:s ordförande Johannes Akkurt och AUDS:s ordförande David Izar har tillsammans skrivit ett öppet brev till statsministern där de kräver ett erkännande av folkmordet.
Idag minns och hedrar vi offren för folkmordet 1915
För hundra år sedan genomfördes ett folkmord på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Ottomanska riket. Idag, den 24 april, kommer människor världen över att hedra minnet av alla de kvinnor, män och barn som mördades i folkmordet.
Folkmordet 1915 pågår än i dag
I år är det hundra år sedan folkmordet på assyrier, armenier och greker ägde rum i Ottomanska riket. Om det ska förbli ett historiskt sår behöver omvärlden nu stödja assyrierna, skriver Johannes Akkurt, ordförande för Assyriska ungdomsförbundet.
Sverige måste erkänna folkmordet
Idag är det hundra år sedan folkmordet på över två miljoner armenier, assyrier och pontigreker i dåvarande Osmanska riket. Fortfarande är ämnet tabubelagt i Turkiet. Sverige måste därför gå före och erkänna händelsen som ett folkmord, skriver Isak Betsimon och Nohadra Heido.
Ett folkmord vi inte får glömma
I dag är det 100 år sedan ledare för det Osmanska riket bestämde sig för att utplåna kristna armenier, assyrier/syrianer/kaldéer, greker och andra ickemuslimer. Ingen skulle komma ihåg dem, ingen skulle ens känna till att de någonsin hade existerat.
Morden vi ärvde
Ett folkmord kan förnekas, men inte suddas bort ur minnet. Hundra år efter massakrerna i Osmanska riket återvänder Rakel Chukri till den plats där hennes förfäder mördades.
Bashar al-Assads lögner lurar ingen
Det var en surrealistisk upplevelse att se al-Assads svar i Expressens intervju där han tackar Sverige för att ha tagit emot flyktingar från Syrien. Flyktingar som har flytt från hans terror och förtryck, skriver Peter Butros, Somar Al Naher, och Salim Salamah.
Svårförklarlig benämningsskräck
Senare denna månad är det 100 år sedan folkmordet i det Ottomanska riket inleddes – det som vi i Södertälje kallar Seyfo, efter det assyrisk/syrianska ordet för svärd.
Det assyriska folkmordet
Förr många år sedan skrev jag en understreckare i Svenska Dagbladet om det folkmord armenierna utsattes för under första världskriget. I mina instruktioner fastslogs just detta: att fokusera på armenierna. Förra veckan började den gamla understreckaren cirkulera på nytt, med följd att jag fick ett antal ilskna brev från svensk-assyrier som menade att jag osynliggjorde deras folks lidande.
Äldre poster