Start
Om ADO
50 års sökande efter existens och frihet
ADO Principer
Kontakta oss
Official Homepage
Bilder
Assyriska Hjälpfonden
RSS
Home
›
Bilder
Bilder
inga bilder hittades
Nyheter
Abraham Staifo: Brott mot mänskligheten
Den svenska regeringens tystnad är direkt smärtsam. Den pågående fördrivningen av assyrier ur Irak och Syrien är en tragedi av monumentala mått för ett av områdets ursprungsbefolkningar. Det är en internationell angelägenhet. Och svensk. Efter att ha fått utstå ohyggliga övergrepp och hela städer med tiotusentals människor tömts i flykten har den assyriska vanmakten till slut nått medierna. Men avsaknaden av politisk vilja är skrämmande. Under onsdagen fördömde FN:s säkerhetsråd fördrivningen. Mer än så har det inte blivit. I Sverige lever omkring 120 000 assyrier (en del kallade kaldéer och syrianer), som hittat ett nytt hemland och trygghet. Många av dem har flytt de senaste årens krig i Syrien och Irak. Det är ingen orimlig tanke att fler kommer ta sig till Sverige för att söka trygghet. Det vore bättre om de fick stöd på plats. Assyrierna behöver helt enkelt en permanent lösning med eget självstyre för att inte hela området snart ska vara tömt på sin kristna befolkning.
Vi får aldrig glömma
Aldrig mer! Det brukar vi säga under minnesdagen 27 januari för att hedra alla judar, romer och andra som föll offer för förintelsen av Nazityskland och för att markera att vi aldrig kommer att tillåta historien upprepa sig.
Musikern och kompositören Joseph Malke har gått bort
Den välkände assyriske musikern och kompositören Joseph Malke gick bort under fredag eftermiddag den 18 april 2014. Många av Joseph Malkes sånger räknas idag som tidlösa assyriska klassiker. Han blev 65 år.
Drömmen om Sverige
Av Syriens 22 miljoner invånare är nästan hälften på flykt. Människor smugglas genom det stängda Europa, ofta på dyra och farliga vägar. Många av de syriska flyktingarna hoppas på att komma till Sverige, till ”det lugnaste landet i världen”. Men nålsögat är litet. DN:s Niklas Orrenius och Anders Hansson skildrar flyktingkrisen i en serie reportage som tar läsaren från syriska gränsen till svenska småorter som Bjärnum i Skåne. Möt familjerna Tello och Leyla, som kämpar för att återförenas
Stor sorg efter patriarkens död
Ignatius Zakka I Iwas togs in 20 februari i år på sjukhus i Tyskland för ”angioplastik” (plastikkirurgi av blodkärl, artärer och vener) och i fredags, den 21 mars, avled han. Han var den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark och högste ledare.
Kriget i Syrien skonar inga barn
Syrien är en av jordens farligaste platser för barn. Under tre års krig har över 10 000 barn dödats, och en miljon nås fortfarande inte av hjälp. En hel generation är märkt för livet, enligt en ny rapport från Unicef.
Yarmouk, Syrien, 2014: Svält
Krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten mot palestinier och syrier har ägt rum i Yarmouk i Syrien, enligt en rapport som Amnesty International publicerade på måndagen. Staden, med 112 000 invånare var från början ett tältläger för palestinier som 1948 flytt från Israel. Den har nu varit belägrad av den syriska regeringsarmén sedan juli 2013.
USA uppmärksammar fängslad assyrisk ledare
USA:s regering uppmärksammar den fängslade ledaren för ADO i ett pressmeddelande.
Kuryakos Ergün om Mor Gabriel
Ordföranden för Mor Gabriel stiftelsen Kuryakos Ergün kommenterar senaste händelserna kring återlämnandet av klostrets ägor.
Kampen om Syrien
Det är kall arabisk vinter. Fjärran känns den arabiska vårens rop på frihet och social rättvisa. Syrien är en vattendelare som skär genom hela Mellanöstern. Kampen om Syrien har blivit ett krig genom ombud mellan Iran och Saudiarabien.
Äldre poster