Start
Om ADO
50 års sökande efter existens och frihet
ADO Principer
Kontakta oss
Official Homepage
Bilder
Assyriska Hjälpfonden
RSS
Home
›
Allmänna
›
Farligt tal i Turkiet
Farligt tal i Turkiet
Inlagd
20. september 2011
av
ADO Sverige
Turkiet drömmer om en ny storhetstid, och ser möjligheter efter de arabiska upproren. Men de stridslystna angreppen mot Israel blir alltmer skrämmande.
Inlagd
Nyheter
De protesterar för sina rättigheter
Flera assyriska organisationer protesterade på onsdagen mot Turkiets president Abdullah Gül som är på statsbesök.
Gül omnämnde inte kontroversiellt beslut
Turkiets president Abdullah Gül avstod i ett tal i riksdagen på onsdagen från att ta upp det kontroversiella riksdagsbeslutet att erkänna massmördandet av armenier, assyrier och pontiska greker som ett folkmord. I stället gav han en bild av förbättrade villkor för landets minoriteter, en viktig fråga för landets ambitioner att bli medlem i EU.
Läge att erkänna folkmordet
På måndag är det tre år sedan riksdagen beslutade att Sverige ska erkänna Seyfo. Det är viktigt att påminna om det nu när Turkiets president är på ingång till Stockholm.
Sverige måste tala klarspråk med Turkiet
EU måste stoppa sitt ekonomiska bidrag till Turkiet så länge landet kränker och diskriminerar den kristna minoriteten. Det skriver Özcan Kaldoyo Assyrian-Chaldean-Syriac Association, ACSA och Sait Yildiz Assyriska Dmokratiska Organisationen, ADO.
Hög tid att börja samtala
Få grupper har lyckats etablera sig så väl i Sverige som assyrier/syrianer. De hade lyckats ännu bättre om de skulle kunna prata med varandra. Driftiga och med en osviklig entreprenörsanda – det är ingen oäven beskrivning av Södertäljes största invandrargrupp. Något annat som är osvikligt är den oförmåga att samarbeta som tyvärr finns.
KOM OCH PROTESTERA MOT DEN TURKISKA PRESIDENTEN!
I början av 1900-talet var en fjärdedel av befolkningen i dagens Turkiet icke-muslimska assyrier-kaldéer-syrianer, armenier, pontiska greker och judar. Efter genomförandet av ett systematiskt folkmord 1915 mördades miljontals personer brutalt ur dessa folkgrupper. Turkiets befolkning uppgår idag till 75 miljoner, men med endast cirka 100 000 icke-muslimer kvar. Även under Turkiets moderna historia, när många har levt med missuppfattningen att landet är sekulärt och pluralistiskt, har alla icke-muslimska grupper förföljts. Medan den turkiska staten belönar idag cirka 100 000 mullor ur statskassan, så går ingenting ur statskassan till annat än företrädare för sunniislam.
Konfiskeringen av kristen syrisk-ortodox egendom i Turkiet
Högsta domstolen i Turkiet har redovisat sina domskäl till konfiskeringen av Mor Gabriel-klostrets markegendom. Den anser att Mor Gabriel inte har kunnat styrka att de är ägare till egendomen. Domskälen innebär att det i överklagandeakten inte skulle finnas dokument som styrker att Mor Gabriel har betalat fastighetsskatt sedan 1937 och har haft egendomen registrerad på sig sedan 1936 och att egendomen därför ska tillfalla den turkiska staten.
The Struggle for Normality amid the Ruins of War
REUTERS After almost two years of civil war, much of Syria is no longer under the control of autocrat Bashar Assad, including half of Aleppo. Despite air raids and rocket attacks, residents are doing what they can to establish a functioning civil society. A fledgling court deals with rent disputes while the Islamists provide flour for bread.
Syrien bricka i storpolitiken
Det blodiga inbördeskriget i Syrien försvåras inte bara av låsningarna mellan USA och Ryssland i FN:s säkerhetsråd. Det underblåses också av den regionala rivaliteten mellan Saudiarabien och Iran.
Syriska kvinnor samlas i Sverige
För upproret på marken är de oumbärliga, men i oppositionens politiska ledning syns de knappt alls. Men den syriska revolutionens kvinnor är fast beslutna att göra sina röster hörda i ett framtida Syrien.
Äldre poster