Läraren och författaren Burhan Eliya Hanna har avlidit

Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO) beklagar bortgången av Burhan Eliya Hanna. Hanna var en framstående lärare och författare inom flertalet olika fält och ansvarade även för de assyriska skolorna i Qamishli och Aleppo under 50 år.

65555_383991738365967_2134557146_n

Det är med stor sorg ADO beklagar bortgången av ärade Burhan Eliya Hanna som avled i Aleppo den 24 Febuari 2013.

Burhan Eliya Hanna föddes i Diyarbakir (Amed) 1936 och flyttade därefter med sin familj till Qamishli. Väl i Qamishli studerade Burhan Eliya Hanna i de assyriska skolorna och blev sedan lärare för de assyriska skolorna i Qamishli och Aleppo. Därefter studerade han juridik och tog examen inom juridik 1966 samt kandidatexamen inom arabisk kultur 1975.

Burhan Eliya Hanna lärde ut det assyriska språket och var rektor för de assyriska skolorna i Qamishli och Aleppo under 50 år. Han var en av grundarna till kommitten ”Rohmat Idto w-Leshono” och gav ut många kurser inom det assyriska språket i Aleppo. Under sin livstid hann han även med att ge ut tre böcker. Två av böckerna, Sin’a d-tarigh och Omid – mditho d-shubhoro, skrev han själv medan han översatte en tredje bok, ’Al maktabzabno d-Amed, Urfa, Nsibin w-mdinawothe hrene b’Bethnahrin, från assyriska till arabiska. Därutöver skrev han flertalet artiklar, dikter, etc. på arabiska och assyriska i olika tidsskrifter såsom Hujodo och Fristo Suryoyto.

Burhan Eliya Hanna var en storsint man, vars verk och arbete inte kommer att glömmas bort utan finnas kvar som ett ljus i mörkret. Det är därför med stor sorg som ADO ger sina kondoleanser till hans familj och hela vårt folk.

Inlagd Allmänna
Nyheter