IS har attackerat byarna i Khabour

Terrororganisationen IS har attackerat ett flertal assyriska byar norr om floden Khabour i norra Syrien. Byarna försvarades inledningsvis av lokala assyriska miliser som var för få till antalet i jämförelse med IS. IS har tagit 10-tals fångar, troligtvis främst by vakter, vars öde är okänt.

Många barn, kvinnor och äldre sitter i husarrest medan de bybor som kunde flydde till Hassake. Många andra invånare i byar som ännu inte attackerats har flytt till Hassake av rädsla för attacker.

Vi inom den Assyriska Demokratiska Organisationen upprepar vår tidigare uppmaning till det internationella samfundet att ta sitt ansvar för att skydda de civila i krigets Syrien. Vi vill även påminna det internationella samfundet att vidta politiska och säkerhetsmässiga åtgärder för att den syriska ön ska bli en fristad för att motverka sådana här terrorattacker.

Tiden är kommen för världssamfundet att sätta press på alla inblandade politiska partner att lösa den syriska frågan enligt Genèvekonventionen som undertecknades den 30 juni 2012. Vi uppmanar också de internationella biståndsorganisationerna att ta sin humanitära uppgift på allvar och hjälpa flyktingarna på plats.

2015-02-23
Assyriska Demokratiska Organisationen i Sverige

Inlagd Allmänna
Nyheter